En säkrare arbetsplats är det bästa nyårslöftet

Det lackar mot jul. Glöggen ska jäsas, granen ska huggas, och julklappar ska köpas. När så julafton har passerat är det dags att blicka fram mot de nya utmaningar som 2020 innebär. Varför inte göra det till ett nyårslöfte att se över materialhanteringen på ditt företag?
Materialhantering är en viktig del i varje industriföretags sektor. En grundläggande del i arbetet med effektivare och säkrare materialhantering handlar förstås om att känna till vilka risker det finns på arbetsplatsen. Här är några moment i arbetet som bör ses över för att göra din arbetsplats säkrare.

 
Vibrationsskador från verktyg och maskiner

Det finns många risker i samband med att hantera verktyg och maskiner på jobbet. Det kan bland annat handla om skärskador, klämskador eller brännskador.
En aspekt som dock ofta glöms bort är vibrationsskador. Omkring 400 000 svenskar arbetar varje dag - under minst två timmar - med verktyg eller maskiner som vibrerar.  Det är ett stort potentiellt hälsoproblem. Antalet sjukskrivningar till följd av vibrationsskador ökar kraftigt. Räknat i antalet sjukskrivningar är vibrationer en större hälsofara än buller.
Hela 36 procent av samtliga registrerade sjukdomsfall hos försäkringsbolaget AFA Försäkring kan härledas till skador från vibrationer. Som Nordens ledande leverantör av verktyg och maskiner har vi lösningarna som passar just ditt företag.

Truckkörning

Varje år skadas nästan 800 personer i olyckor med truckar, enligt arbetsmiljöverket. Anledningarna till olyckor kan vara flera. Det kan bland annat handla om:

  •  Att föraren kolliderar andra maskiner eller annan inredning
  •  Fotskador som uppstår i samband med av- och påstigning
  •  Fel inställningar på trucken som inte är anpassade för föraren
  •  Förslitningsskador på nacke, rygg och axlar i samband med olika   vridmoment vid lossning


Lyft

Felaktig belastning är i dag den vanligaste anledningen till att svenskar sjukskriver sig. Nästan 40 procent av samtliga sjukskrivningar i Sverige beror på för hög eller felaktig belastning, enligt den senaste rapporten från Arbetsmiljöverket.

Analysera riskerna på ditt företag

Det är lätt att bli modstulen när man läser statistiken ovan. Men kom ihåg: Det är bara genom att känna till riskerna som vi kan förebygga och åtgärda dem. Att ditt företag tänker rätt när det gäller materialhantering är avgörande. Det gör inte bara susen för din medarbetares hälsa och välbefinnande. Som en direkt följd lyfts också företagets effektivitet.
Som varje viktigt moment i produktionskedjan är materialhanteringen något som ständigt behöver analyseras och utvecklas. Det räcker inte att göra en plikttrogen koll varje gång en ny arbetsuppgift introduceras eller varje ny del av produktionen tas i bruk. Säkerhetskontrollen ska göras löpande. Precis som att din utrustning och dina verktyg bör ses över med jämna mellanrum, måste också strategin för företagets materialhantering ständigt uppdateras.

Vi hjälper dig!

Låter det kanske arbetsamt? Känner du att den där nystarten när det gällde säkerhet på arbetsplatsen vi nämnde inledningsvis tycks väl omfattande och tungrott? Eller känner du att du visserligen nu har koll på riskerna, men inte riktigt vet hur du ska åtgärda dem?
Lugn, du behöver inte göra det nödvändiga arbetet på egen hand. Vi på Gigant hjälper dig! Tillsammans går vi igenom de olika hälsoriskerna och vad man kan göra åt dem. Med över 20 års erfarenhet av att förbättra säkerheten på arbetsplatser har vi de specialsydda lösningarna som passar just dig. Framtidens industri bygger på att vi har kunniga och medvetna anställda. Då är en tryggare och säkrare arbetsplats det bästa nyårslöftet!

broschyr om materialhantering

Vad behöver du inom materialhantering?

Gigant gaffellyftvagn 2 ton

Gigant gaffellyftvagn 2 ton

Art.no. 542011 {{'5700,000000000' | currency: ' kr'}}
Gigant saxlyftvagn 1 ton

Gigant saxlyftvagn 1 ton

Art.no. 130600109 {{'9650,000000000' | currency: ' kr'}}
Hyllvagn max 250 kg belastning med 2 hyllor KM

Hyllvagn max 250 kg belastning med 2 hyllor KM

Art.no. 740282 {{'2560,000000000' | currency: ' kr'}}
Nätvagn 3 sidor KM

Nätvagn 3 sidor KM

Art.no. 136330107 {{'4950,000000000' | currency: ' kr'}}
Paketcykel

Paketcykel

Art.no. 542203 {{'10050,000000000' | currency: ' kr'}}
Gigant ministaplare

Gigant ministaplare

Art.no. 542154 {{'8350,000000000' | currency: ' kr'}}

Söker du ngt annat ur vårt produktsortiment?