Så blir du bättre ESD-skyddad

All elektronik är mer eller mindre känslig, och när elektroniken skadas kan det innebära en stor kostnad men också ett hinder för produktionen. I värsta fall kan det också innebära att personalen som jobbar i produktionen skadas. Vi har sammanställt en rad tips för hur du får ett bättre ESD-skydd på din arbetsplats.

1. Rätt hjälpmedel

Ett bra ESD-skydd börjar med att arbetsplatsen har rätt förutsättningar, och det innefattar bland annat att man har tillgång till rätt utrustning och hjälpmedel. Det gäller egentligen allt som finns i det ESD-skyddade området, men framför allt det som kan tänkas komma i kontakt med de ESD-känsliga produkterna (kretskorten).
För det ESD-skyddade området finns en rad produkter som blir en stor tillgång för en säkrare arbetsplats, så som ESD-säkrade arbetsbord, mattor, stolar, belysning m.m. För fler produkter för ett säkrare ESD-område, se vår produktsida.

2. Hantering

Också vid hantering av de ESD-känsliga produkterna, så som lagring och transport, är det viktigt med rätt utrustning. Vid lagring är det viktigt att välja utrustning där produkterna inte riskerar att urladdas, exempelvis lagerlådor i olika storlekar eller en så kallad komponentkarusell.
Även vid transport är lagerlådor ett bra hjälpmedel. Dessa kan exempelvis transporteras på en tralla, men se då till att det är en ESD-tralla! Samma sak gäller för exempelvis flaksparkcyklar eller hyllvagnar. För ett maximalt ESD-skydd måste hela ESD-området vara skyddat, och det är viktigt att inte missa någon lucka i produktionskedjan.

3. Uppmärkning

Allt som finns i ett EPA-område, dvs ett ESD-skyddat område, ska vara säkert. Utomstående personal eller besökare ska direkt kunna veta om när de kliver in i ett EPA-område och därför krävs ordentlig uppmärkning i form av varningsskyltar och varningstejp för golvmarkering.
Även för de som jobbar i ESD-området är det viktigt med uppmärkning för att undvika missförstånd. Utåt sett signalerar det dessutom att man är noggrann i sitt ESD-arbete.

4. Utbildning

Vill du få en bra grund för hur du kan utveckla ESD-säkerheten på ditt företag? På Gigant erbjuder vi grundutbildningar för såväl kunder som för återförsäljare och säljare. Vi anser att utbildning är nyckeln till ett lyckat ESD-arbete och rekommenderar därför alla som arbetar i eller i närheten av ett ESD-område att gå denna utbildning. Kontakta oss gärna för mer information om våra utbildningar.
Vill du veta mer om vinsterna med ett ESD-arbete och hur du kommer igång? Ladda ner vår broschyr.

broschyr som lär dig att skydda dig mot ESD
 

Vad behöver du i ESD-skydd?

Gigant anslutningskabel handledsband ESD

Gigant anslutningskabel handledsband ESD

Art.no. 533584 {{'80,000000000' | currency: ' kr'}}
Gigant bordsmatta ESD

Gigant bordsmatta ESD

Art.no. 104660105 {{'600,000000000' | currency: ' kr'}}
Gigant metallhandledsband ESD

Gigant metallhandledsband ESD

Art.no. 105770200 {{'140,000000000' | currency: ' kr'}}
Gigant servicesats ESD

Gigant servicesats ESD

Art.no. 52400108 {{'885,000000000' | currency: ' kr'}}
Gigant fältservicekit ESD

Gigant fältservicekit ESD

Art.no. 52400306 {{'680,000000000' | currency: ' kr'}}
Gigant anslutningsdetaljer ESD

Gigant anslutningsdetaljer ESD

Art.no. 533590 {{'50,000000000' | currency: ' kr'}}