Företaget

Atlas Copco Surface and Exploration Drilling Avdelningen ligger i Örebro och arbetar med att slutmontera bergborrmaskiner som ska användas ovan jord. Atlas Copco finns över hela världen och har totalt cirka 14 000 anställda

Uppdraget

Skapa en säkrare och effektivare hantering av kontroll och registrering av rundsling. Ett pilotprojekt med nya tjänsten Gigant Inspector och rundsling som enkelt scannas av via RFID-tags.

Resultatet

Med hjälp av Gigant Inspector har hanteringen av rundsling blivit säkrare. Administration och kontroll är mer effektiv tack vare det enkla sättet att scanna och använda Inspector. Man klarar sig med färre antal rundsling ute i produktion och kassationen av rundsling har minskat med cirka 50 %

Gigant hjälper Atlas Copco lyfta säkert

Avdelningen ”Surface and Exploration Drilling” hos Atlas Copco i Örebro behövde ett sätt att hålla ordning på sina olika rundsling (ett lyftverktyg i slitstark polyester). Tillsammans med Gigant startade de upp ett pilotprojekt för att optimera hanteringen.

Förr sköttes kontroll av rundsling manuellt hos Atlas Copco och de bokfördes med hjälp av ett ID-nummer, skrivet på en fastsydd lapp.

– Det räckte med att lappen var svår att läsa så var vi tvungna att kassera en i övrigt funktionell rundsling. Dessutom täckte vårt gamla system ingen information var rundslingen hörde hemma. Det ledde till att man ”lånade” rundsling mellan arbetsstationerna vilket kunde skapa oreda, berättar Tove Hedengren som varit drivande i projektet hos Atlas Copco.

Gigant rådde Atlas Copco att testa det nya systemet Gigant Inspector i ett pilotprojekt. Nu använder de rundsling från Gigant som har märkts med en RFID-tag som enkelt kan scannas av och föras in i en databas. På så vis får även varje rundsling sin givna plats ute i produktionen. Resultatet är ökad säkerhet, högre effektivitet och mindre materialkostnader.

Analys

Vi börjar med att analysera arbetsmiljön på plats ute i verksamheten – vilka behov och eventuella problemområden är prioriterade? Vi lyssnar därefter in er egen expertkunskap kring verksamheten och produktionen för att säkerställa att vår leverans gör verklig skillnad.

Lösning

Utefter analysen tar vi fram en helhetslösning. Förslaget kan ritas i Gigant 3D för att visualisera och offerera erbjudandet och för att du som kund ska få en känsla för hur lösningen passar in och hur olika detaljer är utformade.

Driftsättning

Vi släpper inte ansvaret bara för att produkten har lämnat lagret. Vid önskemål hjälper vi även till med montering på plats och ser till att lösningen fungerar som den ska. Vi har montageteam över hela Norden.