5 steg till en bättre industribelysning

Visste du att huvudvärk och migrän kan bero på felaktig belysning? För svagt ljus, för starkt ljus eller ljus som flimrar – alltihop påverkar oss mer än vad vi kanske vet om. Hur ser det ut på din arbetsplats?
Vi guidar dig till hur du i fem enkla steg kan förbättra din belysning.

1. Undvik farligt flimmer!
Har du varit med om gamla lysrör som flimrar så det känns som att ljuset nästan vibrerar? Flimmer är en fara för alla på arbetsplatsen, eftersom det tröttar ut ögonen och kan ge huvudvärk. Problemet är att flimret långt ifrån alla gånger syns så tydligt som hos gamla lysrör. Därför behöver man med jämna mellanrum kontrollera sin belysning.

2. Använd anpassningsbar belysning
Olika personer och varierade arbetsuppgifter kräver också en belysning som kan justeras. Vare sig man arbetar sittande, stående, ensam eller i grupp ska belysningen fungera. Tänk också på att behovet av ljus ökar med åldern.

3. Mer belysning, piggare medarbetare
Ju mer ljus man utsätts för, desto lägre melatoninhalt får man i blodet och desto piggare känner man sig. Allra helst bör det finnas tillgång till naturligt ljus, men finns inte det behöver belysningen på arbetsplatsen vara ännu bättre.

4. Dålig belysning = dålig arbetsställning
När vi ser dåligt kompenserar vi gärna det med att flytta huvudet närmre det objekt där vi ska titta. Det medför ofta en felaktig arbetsställning samt att vi spänner oss, vilket kan leda till problem med rygg, nacke och skuldror, men också till huvudvärk och trötthet. Lagom starkt, bländfritt ljus är det allra bästa för att vi ska hålla oss friska och smärtfria.

5. Byt ut gammal belysning – spara mängder
Bara genom att byta ut föråldrad belysning skulle hela sex miljarder kunna sparas i Sverige varje år på minskade energikostnader. Dessutom är chansen stor att kostnaderna för sjukskrivningar också minskar. Hur mycket skulle ni kunna spara på din arbetsplats?
Vill du ha fler tips på hur du kan förbättra belysningen på din arbetsplats?
Ladda ner vår guide.

Vilka behov har du?

Bordsbelysning Taneo LED Waldmann

Bordsbelysning Taneo LED Waldmann

Art.no. 533937 {{'5450,000000000' | currency: ' kr'}}
Gigant arbetsbelysning led

Gigant arbetsbelysning led

Art.no. 739888 {{'1880,000000000' | currency: ' kr'}}
Gigant universal LED-belysning

Gigant universal LED-belysning

Art.no. 534121 {{'1660,000000000' | currency: ' kr'}}
Bygglampa Viking LED

Bygglampa Viking LED

Art.no. 740114 {{'1940,000000000' | currency: ' kr'}}